Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően.

A tökéletes kotyogós receptje

 

Talán a leggyakoribb otthoni kávékészítési mód a “kotyogós”. Ne kérdezzétek, miért lett ez a neve, mindenhol máshol a feltalálójáról Bialetti-nek hívják. Magyarországon a szarvasi változat az elterjedtebb, de manapság rengeteg gyártó sokféle eszköze kapható (megjelentek már a szelepes verziók is, amik cremát is tesznek a kávé tetejére). A közvélekedéssel ellentétben ezekkel az eszközökkel nagyon jó kávét lehet készíteni, csak oda kell figyelni pár dologra.


1. pont: Kávé

Kotyiba a közepes pörkölésű kávék valók, sem a nagyon világos, sem a nagyon sötét nem ad igazán jó eredményt. A jó megoldás (természetesen) a Steamhouse guatemala  smiley

SH Guatemala szemeskávé (250 gramm)

2. pont: Őrlés

Ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni: csak frissen őrölt kávéból lehet igazán jó kávét készíteni! Még a legolcsóbb kis kézi őrlő is meglepetést tud okozni az előre őrölt kávéhoz képest. Ettől függetlenül természetesen leőröljük előre a kávédat ha így kéred, de mindig szólni fogunk, hogy vegyél egy őrlőt, mert jobb lesz :-). (Az őrlemény a presszóhoz képest durvább legyen, valahol a finom és a tengeri só között)

3. pont: Víz

Soha ne használj csapvizet, ha lehet! Annyi minden van benne, amitől a kávé nem tud igazán jó ízű lenni, ráadásul az eszköznek sem tesz jót. A legegyszerűbb megoldás egy víztisztító kancsó. Kávé, tea, levesek, ivóvíz, minden sokkal finomabb lesz! Erről már írtunk korábban egy cikket, ha érdekel mélyebben a miértje, érdemes elolvasnod!

Milyen vízzel lesz még jobb a kávém?

És akkor most álljunk neki a kávé elkészítésnek! A jó kotyinak három szabálya van:

1, Ne púpozd, ne tömörítsd a kávét!

Amennyit szépen bele lehet pakolni a kosárba, annyi kávé kell bele! Ne nyomkodd le! (és kevesebbet se tegyél bele! Egy féle kotyi egy méretet tud készíteni, ha kevesebb kell, ahhoz egy kisebb eszköz kell, lehet 2-4-6-8 fős méretetek kapni). Ha van mérleged, érdemes lemérni, és mindig grammra ugyanannyi kávét használni, ettől lesz minden reggel ugyanaz a megszokott íz.


2, Forró vizet használj!

Vagy fusson egy kört “üresen” kávé nélkül (ezzel magát az eszközt is felmelegíted), vagy frissen felforralt vízzel töltsd meg.


3, Ne főzd túl!

Közepes lángot használva, amint elkezd “sziszegni”, azonnal vedd le a tűzről, és ha tudod, hűtsd le az alsó tartályt, hogy ne képződjön még több gőz! 


És… ennyi! Ha ezeket betartod, nagyon finom kávékat ihatsz otthon is!

Tartalomhoz tartozó címkék: kávérecept otthonikávézás