A nyarak (és a tavaszok, őszök és telek) egyik sláger kávéja a cold brew. Ahogy a neve is mutatja “hidegen főzőtt” kávé, azaz sem hőmérsékletet, sem nyomást nem kap a készítése alatt, ami egy presszó kávéra elkészítéséhez szükséges. Cserébe viszont nagyon egyszerűen elkészíthető, ráadásul nagyon sokféle ital alapja lehet.

Vágjunk bele! Szükség lesz literenként 60gr durvára őrölt kávéra (kb. a “durva szemű tengeri só” lesz a megfelelő. Bármilyen zárható üvegbe tehetjük (a legjobb a széles nyakú tejesüveg). A 60gr kávét öntsd fel 1 liter szűrt vízzel (csapvíz nem jó, mert annyi oldott anyag van benne, hogy a kávénak már nem jut “hely”, illetve az íze sem lesz olyan, mintha szűrt vizet használnánk). Utána irány a hűtő, mi 14 órán keresztül áztatjuk. Amikor letelt az idő, szűrd le (ha filterezel otthon, a V60 papír tökéletesen megfelel, de jó lehet bármilyen tea vagy kávéfilter is, csak mielőtt beleöntöd a kávét, mosd át tiszta vízzel, hogy a papíríztől megszabadulj). Miután leszűrted, hűtőben tartva 3-4 napig tökéletesen eláll, zárt üvegben. (1 60gr kávé/1l vízből kb 0,75l cold brew lesz).

Ha túl “erős” lett az eredmény, akkor a következő körben kevesebb kávé VAGY durvább őrlés, VAGY rövidebb idő a hűtőben. Fontos, hogy mindig írd fel, mit. hogyan készítettél, és ha megvan a legjobb recept, ragaszkodj hozzá!

Összeraktunk egy indító csomagot, ami minden szükséges dolgot tartalmaz az otthoni induláshoz (a kávét kérheted hozzá őrőlve is, ha nincs otthon őrlőd!):

Ha pedig már unnád “tisztán”, itt olvashatsz recepteket:

Megosztás

FEL