Leírás és Paraméterek
El Salvador a legkisebb közép-amerikai ország, mégis kávétermesztésben eléggé meghatározó szerepet tölt be. Méretéhez képest sok kávét exportál, ráadásul ezek a magasabb minőségi kategóriába tartoznak. (Nem véletlen, a kávék többségét növénytársulásokban, árnyékban termesztik, kézzel szedik, ráadásul a farmok jelentős része családi kézben van. A pogárháború lezárása után hozott törvény szerint 245 hektár lehet a maximum farm méret, így a nagyüzemi termesztésre egyszerűen nincs lehetőség, a farmok 90%-a 20 hektárnál kisebb méretű). Több Arabica fajta származási helye El Salvador, az országra leginkább jellemző alfajta, a termés 60%-át adó bourbon, ez van a mi kapszulánkban is. A bourbon-ra jellemző világos, citrusos, édes ízvilágot igyekeztünk átadni a kapszulába is, ez a legvilágosabb pörkölésű kávénk, a megszokott specialty ízélménnyel, mégis kellően erős testtel és lecsengéssel. A kávé "single origin" azaz egy termőterületről származó. Fontos infó az országról, és a kávéról, hogy a salvadoriak minden évben fejenként közel 3 kg kávét isznak meg a saját termésükből (nekünk is ízlik, az tény). A kávénk az 1100 méter magasan elhelyezkedő Concepcion de Atacó régióból származik, ahol évente akár 1900 mm csapadék is eshet, ami a napsütéssel kombinálva különleges ízjegyű kávék termését segíti elő.
Származási hely: El Salvador
Magasság: 1100m
Régió: Concepción de Ataco, Ahuachapan
Fajta: Bourbon, Caturra
Feldolgozás: mosott
Ízjegyek: Méz, citrus, csokoládé
* A Nespresso® a Société des Produits Nestlé SA bejegyzett védjegye. A Steamhouse Cafe független entitás, amely sem közvetlenül, sem közvetetten nem kapcsolódik a Société des Produits Nestlé SA-hoz.
Miért minket válassz? Mert mi értünk a kávéhoz!
RECEPTEK
Mielőtt nekiállsz a kávékészítésnek, fontos, hogy mindig tiszta legyen a kávégéped, illetve mielőtt betennéd a kapszulát, engedj át rajta egy kis vizet, hogy a benne maradt szennyeződéseket (előző kávé maradéka, zacc, olaj, por, stb.) kimosd!
Utána tedd be a kapszulát, és készíts egy rövid (25-30ml) presszót! (Ha hosszabban jobban ízlik Neked, akkor hagyd figyelmen kívül az előző mondatot, és húzd hosszúra!).
El Salvador presszo: mi rövidnek ajánljuk (25-35 ml), egy igazi ízbomba. Kellemesen édes-citrusos, mézes íz, a specialty kávék kedvelőinek ajánlva.
Flat white: kikerülve a vitát a Flat White származási helyéről és pontos receptjéről, mi így ajánljuk az El Salvador-ból: 1 dl meleg tejbe tegyél 2 El Salvador kapszulát (ha tejhabosítóval készíted, egész kevés habbal a tetején).
Espresso on ice: tegyél egy átlátszó pohárba (fontos a látvány!) egy vagy több nagy jégkockát (a méret igenis számít, jelen esetben minél nagyobb annál jobb), majd erre a jégkockára eressz rá egy presszót. Lényeges, hogy a kávé amikor kijön a gépből, a jégkockára folyjon, nem mellé! A titok, hogy a jég azonnal "lecsapja" a kávét ami miatt nem egy kihűlt, savanyú kávé lesz a végeredmény, hanem egy selymes különleges, hideg ital.