Leírás és Paraméterek
Amikor a kávézóba kerestünk kávét, sok-sok kóstolás és próbálgatás után választottuk ki, az "első saját" kávénkat... Amikor elkezdtünk kapszulát gyártani, nem is volt kérdés, hogy ezt az élményt át kell adnunk az otthon kávézóknak, az elsők között készítettünk belőle kapszulát. A zöld kávé a SHB-1 besorolású, az egyik legmagasabb minőségű specialty arabica, Rainforest Alliance tag farmról. (Ez azt jelenti, hogy egyrészt egy nagyon cuki békát rajzolhatunk a csomagolásra, másrészt a kávé termesztésekor figyelnek a környező esőerdőre, a növénytermesztés tisztaságára és az etikus üzleti működtetésre). A kávé "single origin", azaz egy termőterületről származik, nincs mindenféle egyéb kávékkal összekeverve (ezt hívják blend-nek, amit mi soha nem csinálunk) A guatemalai kávék ízének különlegességét a vulkanikus talaj és a közép-amerikai óceán parti éghajlat keveréke adja. Ennek megfelelően nem pörköljük túl sötétre, hogy kiemeljük az édes-gyümölcsös ízjegyekek, amik tejeskávéban is megmutatkoznak.
Származási hely: Guatemala
Régió: Huehuetenango & Nuevo
Magasság: 1300m
Fajta: Bourbon, Catuai, Caturra, Pace
Feldolgozás: mosott
Ízjegyek: Tejcsoki, zöldalma, mandarin
* A Nespresso® a Société des Produits Nestlé SA bejegyzett védjegye. A Steamhouse Cafe független entitás, amely sem közvetlenül, sem közvetetten nem kapcsolódik a Société des Produits Nestlé SA-hoz.
Miért minket válassz? Mert mi értünk a kávéhoz!
Receptek
Mielőtt nekiállsz a kávékészítésnek, fontos, hogy mindig tiszta legyen a kávégéped, illetve mielőtt betennéd a kapszulát, engedj át rajta egy kis vizet, hogy a benne maradt szennyeződéseket (előző kávé maradéka, zacc, olaj, por, stb.) kimosd!
Utána tedd be a kapszulát, és készíts egy rövid (25-30ml) presszót! (Ha hosszabban jobban ízlik Neked, akkor hagyd figyelmen kívül az előző mondatot, és húzd hosszúra!).
Guatemala presszó: tényleg inkább rövidnek ajánljuk, 25-35 ml közé engedve. Nagyon kellemes, gyümölcsös-édes ízvilág, hosszú lecsengéssel.
Cortado: kb 50ml meleg tejre engedd rá röviden a kapszulát. Jó minőségű tejet használva, szinte nasi finomságú kávéitalt kapsz!
Cappuccino: az eredeti olasz cappuccino recept: 1/3 tej, 1/3 kávé, 1/3 tejhab. Ez persze az idők során sokat változott (főleg a tejhab vastagsága), de ez egy jó kiindulási alap lehet. Bármelyik bolti tejhabosítóval megfelelő eredményt lehet elérni, és a Steamhouse Guatemala igazán jó kiinduló alap, hogy minden vendéged egy kávézóban érezze magát.
Espresso on ice: tegyél egy átlátszó pohárba (fontos a látvány!) egy vagy több nagy jégkockát (a méret igenis számít, jelen esetben minél nagyobb annál jobb), majd erre a jégkockára eressz rá egy presszót. Lényeges, hogy a kávé amikor kijön a gépből, a jégkockára folyjon, nem mellé! A titok, hogy a jég azonnal "lecsapja" a kávét ami miatt nem egy kihűlt, savanyú kávé lesz a végeredmény, hanem egy selymes különleges, hideg ital.