Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja:

egyrészt a vízkő (ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, NE csapvizet használj! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél, stb.),

másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. (A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni -ettől lesz keserű az italod-, és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat.) 

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni: Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is.

Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet "üresen" azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének...). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek.

Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszol hetente :-)) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnéd hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50g-os zacsiban porként árulják) is megteszi (ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket, és a vízkövet is). Egyszerűen szórj két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsd tele vízzel a tartályt, majd mosd át vele a gépet, amíg kifogy a tartály. Ha teljesen kifogyott, mosd el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mosd át újra a gépet (nyomogasd addig a gombot, amíg kiürül a víztartály :-)). 

A folyamat végén jutalmazd magad egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti... Ha ezt havonta elvégzed, azzal nem csak a kávéd lesz mindig finom, de a gépet is véded, hogy hosszú ideig dolgozzon Neked!