Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Sokak szerint a koffeinmentes kávé olyan, mint a vegán grillcsirke. Értik, hogy létezik, de nem innák. Pedig lehet a koffeinmentes kávé is jó!

Kezdjük az elején: a koffein igazából idegméreg, amit a növény azért termel, hogy ne egyék meg a bogarak (szerencsére kis mennyiségben az emberekre jó hatással van, de nagyobb adagot azért megérzünk mi is). Minél alacsonyabban fekszik tengerszint felett a kávé termőterülete, annál több benne a koffein, hiszen több a bogár is, a növénynek mindent meg kell tennie a túlélésért. 

A kávé fajtája is szerepet játszik, a robusta tipusoknak a koffeintartalma jelentősen magasabb, mint az arabica variánsoknak. Ezért van, hogy a Steamhouse-ban használt magashegyi arabicáknak eleve sokkal alacsonyabb a koffeintartalma, mint egy tömegtermelésű, alacsony területről származó robustának. Azonban még így is kb. 40-80 mg koffeintartalma van egy italnak, és sokan innák a kávénkat csak az íze miatt (ez érthető…), vagy csak elkerülnék a koffein egyéb hatásait.

Tudtad-e? Három módszer létezik a kávé koffeinmentesítésére:

  1. a nagyipari “tömeg” kávéknál alkalmazott vegyszeres gőzölés
    (ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, de egyben a legrosszabb eredményt is adja),
  2. folyékony CO2-vel mentesítik nagy nyomáson, fémtartályokban,
    (ez a legdrágább és legbonyolultabb megoldás),
  3. a mi kávéinknál is használt “Swiss Water” megoldás. Ez időigényes, sok víz kell hozzá, de minden szempontból a legtisztább eredményt adja.

A Swiss Water módszer elsőre nagyon bonyolultnak hangzik, de valójában zseniálisan egyszerű. Az első adag zöld kávét (a koffeinmentesítést mindig a feldolgozott zöld kávén végzik, még csomagolás előtt, a pörkölőbe már a koffeinmentes kávé jut el) beáztatják egy tartály forró vízbe.

A Swiss Water módszerrel koffeinmentesített kávé ízében szinte megkülönböztethetetlen a “koffeinestől”.

Mivel a koffein vízben oldódik, megfelelően hosszú áztatás után a koffein jelentős része kiázik. Eddig jó is lenne, csak a víz még sok mást is kiáztat, ami hiányozna a csészénkből (hiszen mi is vízzel készítjük a kávét).

A megoldás: mivel a koffein molekula a legnagyobb méretű az összes, a kávéban található anyag (cukrok, olajok, savak, stb.) közül, a megfelelő méretű aktív szenes szűrőn átszűrve az áztató vizet, abban minden benne marad, kivéve a koffeint. A következő adag zöldet már ebbe a vízbe teszik ázni, és mivel minden, nekünk fontos anyag már telítettet oldatként van jelen a lében, egyedül a koffein tud kiázni a szemekből. A második adag áztatása után újra szűrik a vizet és jöhet a következő adag zöld kávé.

Így készül a Steamhouse koffeinmentes kapszula.

A Swiss Water módszerrel koffeinmentesített kávé ízében szinte megkülönböztethetetlen a “koffeinestől”. Mivel a kávé nem érintkezett vegyszerrel, nem változott az íze, ugyanazt az élményt nyújtja. Fontos azonban megjegyezni, hogy 100%-os koffeinmentesítés nem létezik, 2-3 mg koffein maradhat adagonként benne így is. Ha szeretnéd otthon is a Steamhouse koffeinmentes kávéját webshopunkból bármikor megrendelheted!

Kattints! Olvasd el cikkeinket!