Ittatok már igazi cidert? Tudtátok, hogy Magyarországon is nagyon-nagyon jó ciderek készülnek? Ismerjétek meg Haberl Danit, az etyeki BudaPrés ciderfőző műhely egyik alapítóját, aki nagy örömmel vállalta a villáminterjút a Klub számára, hogy bemutatkozhasson Nektek.

Danit és a BudaPrés cidert mi akkor ismertük meg, amikor (kávézóként) az egyik első hely lettünk, ahol a BudaPrés cidereket lehetett inni (a mi kedvenceink a (K)omlós és a Kedvesem voltak).

(Steamhouse): Hogyan kerültél oda, ahol most vagy?

(Haberl Dániel): Fiatalon a szőlő borba szerettem bele és mindig is borászatban szerettem volna dolgozni. Voltam a Haraszthy és St.Andrea borászatoknál, de egy ponton édesapámmal a teraszon beszélgettünk és arra gondoltunk milyen jó lenne valamit közösen csinálni. Ebből született meg a BudaPrés cider, hiszen szőlő borból nagyon sok jót lehet találni, de almabor alig van kicsiny hazánkban, pedig almanemzet vagyunk. Belefogtunk hát a kalandba, hogy minőségi, száraz almabort készítsünk. 

(SH): Mennyi kávét iszol egy nap?

(HD): 2-3 kávét iszom naponta. Ha hosszú volt az este, akkor reggel kettőt, délután 1-et, ha nem, akkor délután duplázok. 🙂

(SH): Szoktál otthon kávézni reggelente és hogyan?

(HD): Ha otthon iszom akkor filteres kávét szoktam csepegtetni magamnak, de sokszor leugrom a kávézóba az utcánkban, vagy Etyeken a kollégám készít egy doppiót nekem.

(SH): Melyik a legkedvesebb kávéhoz (kávézóhoz) kötődő élményed?

(HD): A feleségemmel voltunk nyaralni Buenos Airesben és épp egy kompra vártunk reggel 6-kor. A helyből nem gondoltam volna, hogy finom lesz a kávé, de elképesztő élményt adott a napfelkeltében, a mai napig számban érzem az ízét.

(SH): Mit csinálsz szívesen a szabadidődben / hol töltöd a nyaralásod legszívesebben?

(HD): Legtöbbször Etyeken vagyok az almásban vagy a présházak között mozgok, mert itt mindig van valami tennivaló, de ezt így szeretem. Ezen kívül imádunk utazni és világot látni mindenfelé.

(SH): Hogy élted meg a lezárásokat? 

(HD): Szomorú időszak volt, mert éppen hogy elkezdtük az értékesítését a cidereknek amikor bezárt minden. De rengeteg könyvet olvastam cider témában és készítettünk is pár kísérleti tételt a kollégákkal a karantén során azon idő alatt amit kiszállítással töltöttünk volna. Például céklás cider, uborkás-mentás cider és pomelos cidert. De az etyeki almásunk is kiemelt figyelmet kapott, úgyhogy most nagyon szépek a fák.

(SH): Van gyereked vagy háziállatod?

(HD): Egy keverék kutyusunk van, Cuvée. Ő a BudaPrés minőségi ellenőre és zamat mestere. Almával nem csak játszani szeret, de megenni is. 

(SH): Miért vállaltad ezt a beszélgetést? 🙂

(HD): Mert szuper vállalkozásnak tartom a Steamhouse Cafet és azt gondolom az ilyet támogatni kell mindenben. Éljen a minőség és a szeretettel készített termék!

Ha kedvet kaptatok egy jó ciderhez (vagy többhöz!), látogassátok meg a BudaPrés weboldalát!

Megosztás

FEL